Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Premii de excelenţă pentru inventatorii medaliaţi la Geneva

24 Iunie 2010





După ce au câştigat 58 de medalii la cel mai important eveniment mondial de inventică, Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, inventatorii români au fost omagiaţi şi în România, unde au primit premii de excelenţă, în cadrul unei ceremonii organizate de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Desfăşurat sub titlul, Invenţiile româneşti premiate la Geneva şi mediul de afaceri românesc: De la idee la rezultate, manifestarea a reprezentat, totodată, şi o reeditare a standului românesc de la Geneva. Scopul a fost acela de a deschide dialogul dintre inventatori şi oamenii de afaceri români şi de a recunoaşte pe plan intern meritele celor care au contribuit substanţial la crearea unei bune imagini a ţării noastre.

Anul acesta, cele 46 de invenţii româneşti prezente la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva au obţinut 58 de medalii, dintre care: 24 medalii de aur, 15 medalii de argint, 8 medalii de bronz şi 11 premii speciale. Rezultatele obţinute an de an vin să certifice faptul că România este ofertantă din punct de vedere al inteligenţei şi imaginaţiei creatoare.

Transformarea banilor în cunoaştere, transformarea cunoaşterii în bani

În discursul inaugural, preşedintele ANCS, prof.dr.ing. Adrian Curaj, a apreciat că România poate face diferenţa prin investiţia în ştiinţă şi inovare, premisă pentru a obţine calitate socială şi competitivitate economică. „Este necesară corelarea politicilor de cercetare, învăţământ superior şi inovare. Europa pregăteşte planul ei de inovare ce va fi lansat în această toamnă. România s-a angajat să aibă propriul răspuns, planul său de inovare, primul în România, în 2011, şi pentru aceasta politicile sectoriale vor fi corelate pentru a răspunde unor priorităţi naţionale. Cercetarea înseamnă transformarea banilor în cunoaştere, inovarea înseamnă transformarea cunoaşterii în bani. Există proiecte mari apărute într-o fereastră de oportunitate. România poate dezvolta un cluster/campus de excelenţă/hot spot internaţional de învăţământ superior în Măgurele, lângă Bucureşti, ce va marca, prin ştiinţă, inovare, invenţii, tehnologii şi patente, următorii ani. Este vorba de infrastructura pan-europeană de cercetare ELI Nuclear Physics, laseri de putere extremă şi aplicaţii în fizica nucleară, dar nu numai atât. Folosind sinergia fondurilor structurale şi contextul programelor operaţionale actuale, ţara noastră va putea concentra resurse de sute de milioane de euro, poate chiar un miliard de euro, în perioada 2011-2015, cu impact asupra competitivităţii economice a României şi a calităţii sociale.”


Prof. dr. ing. Adrian Curaj
preşedinte ANCS


Confirmări şi promisiuni

Au mai fost premiaţi inventatorii români care au obţinut premii la Geneva în ultimii doi ani şi trei liceeni cu minţi sclipitoare. Ionuţ Alexandru Budişteanu este elev la Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea, iar ultima invenţie premiată (Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel (ISEF), 9-14 mai 2010, San Jose, California) este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence. Cu această invenţie Ionuţ a câştigat premiul I, oferit de compania Association for Computing Machinery şi locul IV, la categoria ,,Computer Science”. Cristian Emilian Roşu, de la Colegiul Naţional ,,Emanoil Gojdu“, din Oradea, şi Paul Sucală, de la Colegiul Naţional ,,Silvania“ din Zalău lucrează ca echipă de câţiva ani. Ultima invenţie premiată (Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel (ISEF), 9-14 mai 2010, San Jose, California) este un dispozitiv care scanează spaţiul din faţa maşinii, calculează posibilitatea producerii unui accident şi preia parţial controlul vehiculului în cazurile de risc mare. Cu această invenţie au câştigat premiul I, precum şi o distincţie din partea United States Coast Guard Boating Safety Award (asociaţie a USA Navy).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite